teisipäev, 11. mai 2010

Mõtteid Šveitsi elust...

Võtan nüüd ennast kokku ja kirjutan ka natukene, kuidas Šveitsis elu kulgeb.
Öeldakse, et šveitslased on väga suured töönarkomaanid ning võin seda kinnitada. Vähemalt peres, kus töötan, on nii pereema kui ka pereisa pidevalt töötamas, tihti lõpetavad tööpäeva ka hiljem, kui peaks. Oma roll on ka siin tõsiasjal, et nad on iseendale tööandjad. Samas teevad kohalikud alati lõunapausi, mis kestab enamasti poolteist tundi, et jõuaks ikka koju sööma ning uuesti tagasi tööle. Eestis ei peeta minu arvates lõunapausist nii väga lugu, kui lõunatatud, siis kohe tagasi tööle või tihti süüakse töö kõrvalt. Siinses külas on lõuna ajal ka poed kinni, küla oleks nagu väljasurnud. Ja poed sulgevad oma uksed enamasti kell 18:00. Laupäeviti on nad veel vähem lahti ja pühapäeviti võib siin ainult unistada poodi minekust, seega peab endale varud ära ostma nädalavahetuseks.

Mis mind alguses siin väga häiris - kirikukellad annavad pidevalt teada, kui on järgmine täistund saabunud ja seda ka öösel. Talvel on kõike veel eriti hästi kuulda üle küla, hetkel on asi paremaks läinud, sest puudele on lehed tekkinud, mis takistavad heli kandumist. Alguses ei lasknud need kellad mul üldse öösel magada, sest kohe ärkasin ülese nende peale. Kell 11 ennelõunal läheb aga tõsine kilin-kõlin lahti. Miks see nii on? Kuulsin vähemasti, et see on tingitud vanadest aegadest :P, et naised teaksid, et lõuna on varsti käes ja soe toit peab laual olema, kui mehed töölt ja lapsed koolist koju jõuavad. Vahel on need kellad isegi mulle kasuks ka tulnud, sest siis tean, mis kell on ja korra juhtus nii, et oih, kell juba kuus, ma pean ju saksa keele tundi minema. Ahjaa...ega kellad ainult täistunnil löö, ka iga täitunud veerandtunni puhul. Kui esimesed 15 minutit on täistunnist möödunud, lööb kell ühe korra, edasi pooltunnil kaks korda ja järgmise 15 minuti möödumisel kolm korda ja täistunnil neli korda pluss veel tundide arv.

Need siis paar minu tähelepanekut Šveitsi eluolu kohta, kuid kindlasti tuleb neid veel, enne kui siit ära lähen :P. See aeg pole ka enam üldsegi kaugel. Hakkan endale parajasti nimekirja koostama, kus peaks enne veel ära käima, kui kojumineku aeg saabub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar